информации      |      каталози      |      производи      |      сертификати      |      фото галерија
 
 
Моторни масла за патнички возила
Моторни масла за комерцијални возила
Масла за моторцикли
Масла за менувачи за патнички возила
Менувачки масла за комерцијални возила
Масти
Средство за разладување (антифриз)
Средство за чистење ветробранско стакло
Течности за сопирање
Дополнителни производи
Индустриски Масла и Мазива
   
Масла за менувачи, масти и други оперативни течности.
Арал нуди масла за менувачи, трансмисиони течности, хидраулични течности, масти, средства за разладување и течности за сопирање за комерцијални возила и градежни машини. За развивање на сите овие производи потребен е огромен know-how. Арал-овата партиципација во меѓународни комисии од индустријата за мазива, тесната соработка со автомобилската индустрија, сопствениот акредитиран R&D (истражување & развој) оддел и сертифицираноста на целокупната групација со ISO-сертификат за квалитет се фактори, кои осигуруваат, дека производите на Арал постојано се усогласени со високите меѓународни стандарди. Долгите развојни процеси, обемните тестирања и направените тестови на возен парк се спроведуваат за да се оценат перформансите на новите производи. Перфектната интегрирана производна линија на Арал за комерцијални возила укажува, дека Вие ќе најдете трансмисиони течности и масти, кои ќе ги зајакнат својствата на Арал-овите моторни масла за заштеда на гориво.
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила
 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Getriebeöl SNS-A SAE 75W-85 (во план)

Опис:

Потполно синтетичко високо-квалитетно менувачко масло со висока термичка стабилност. Специјално развиено за комерцијални возила, со овозможување на значајно продолжување на интервал на промена на масло (да се внимава на прописи од производителот!).

 • вискозитетот SAE 75W-85 гарантира екселентно менување на брзини при ниски температури и допринесува за заштеда на гориво преку карактеристиката на лесно-тековно масло
 • погодно за сите менувачи, кои бараат API-класа помеѓу GL-1 и GL-4

Спецификации/Одобренија: API GL4 • MB-Freigabe 235.4 • MAN 341 TYP E4 • Volvo Transmission Oil 97307

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Getriebeöl SNS-AT 75W-90 (во план)

Опис:

Потполно синтетичко високо-квалитетно менувачко масло за комерцијални возила. Посебно е погодно за примена во Mercedes-Benz-возила кај моделите Actros, Axor и Atego.

 • мултиградноста на вискозитетот дозволува целогодишна употреба
 • користење како при многу ниски така и при многу високи температури
 • голема мера на работна сигурност под секакви услови

Спецификации/Одобренија: API GL 4 • MB-Freigabe 235.11

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Getriebeöl SNS SAE 75W-80

Опис:

Менувачко масло за при висок притисок со Арал-синтетичка-технологија. (да се внимава на прописи од производителот!)

 • за употреба во мануелни менувачи со ре-/интардер, во механички менувачи и системи на управување
 • примена во комерцијални возила исто и со продолжени интервали на промена на масло

Спецификации/Одобренија: API GL4 • ZF TE-ML 02D • MAN 341 Typ Z3/E3

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Getriebeöl SNS-B SAE 75W-80

Опис:

Потполно синтетичко високо-квалитетно менувачко масло за употреба во менувачи, исто и со ре-/интардер и погонски оски. (да се внимава на прописи од производителот!)

 • за интервали на одржување до 400.000 км

Спецификации/Одобренија: API GL4 • MAN 341 Typ E4/VR

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Getriebeöl SNA-B SAE 80W-140

Опис:

Високо-квалитетно менувачко масло со Арал-синтетичка-технологија. (да се внимава на прописи од производителот!)

 • посебна примена во менувачи на задна оска и менувачи кај комерцијални возила како DAF, Scania, Iveco и Renault
 • конципирано за продолжени интервали на промена на масло до 400.000 км

Спецификации/Одобренија: API GL5 • Scania STO 1:0

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Getriebeöl SNA-C SAE 75W-90

Опис:

Потполно синтетичко високо-квалитетно менувачко масло за употреба во менувачи и оскини менувачи.

 • за продолжени интервали на промена на масло до 400.000 км (да се внимава на прописи од производителот!)
 • за погонски- и менувачки оски, крајни погони, менувачи, споредни погони и управувачки менувачи
 • конципирано и како лесно-тековно менувачко масло

Спецификации/Одобренија: API GL5 • ZF TE-ML 07A, 12B, 16F, 17B • MB-Freigabe 235.8 • MAN 342 Typ S1 • Scania STO 1:0

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Getriebeöl SNA-D SAE 80W-90

Опис:

Мултиградно оскино-менувачко масло за високо оптеретени менувачи со хипоидни-, спирални- и коси забчаници, погонски оски, исто и со поголемо поместување на оска, како и крајни погони. Благодарение на карактеристиката на мултиградност има проширено поле на употреба. Aral Getriebeöl SNA-D ги исполнува барањата на различните производители (OEM) на камиони, патнички возила, доставни возила и автобуси.

Спецификации/Одобренија: API GL5 • MB-Freigabe 235.20 • MAN 342 M2 • ZF TE-ML 05A, 12E, 16B, 17B, 19B, 21A

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Fluid T0-4 10W, 30, 50

Опис:

Универзално менувачко масло за градежни машини и земјоделски уреди. Се употребува во камионски менувачи, странични погони, навлажнети кочници и погонски оски према спецификации на производители.

Спецификации/Одобренија: SAE 10W, 30: Allison C4 • Caterpillar TO-4 • ZF TE-ML 03C, 07F (SAE 30) • Cat Lastschaltgetriebeöl (TDTO) • Komatsu SAE 50: Cat Lastschaltgetriebeöl (TDTO) • Komatsu

 
 
Категорија: Менувачки масла за комерцијални возила

Производ: Aral Fluid HGS SAE 80W

Опис:

Комбинирано хидраулично-/менувачко масло (Typ UTTO).

 • за модерни влекачи (шлепери) и комерцијални возила, ако за хидраулични системи, кочници и менувачи се препорачува едно единствено масло
 • сигурен погон исто и при тешко дејствување

Спецификации/Одобренија: API GL4 • Caterpillar TO-2 • ZF TE-ML 03E, 05F, 17E • MF M1145, M1143, M1135 (Service) • Case MS 1207, MS1209 • Volvo WB 101

 
 
 
Фирмата - производител го задржува правото на промена на техничките податоци и одобренија заради понатамошен развој на производот и производството.
 
 
 
информации каталози производи сертификати фото галерија
 
Санимпекс - Изработка 2010. Сите права се задржани