информации      |      каталози      |      производи      |      сертификати      |      фото галерија
 
 
Моторни масла за патнички возила
Моторни масла за комерцијални возила
Масла за моторцикли
Масла за менувачи за патнички возила
Менувачки масла за комерцијални возила
Масти
Средство за разладување (антифриз)
Средство за чистење ветробранско стакло
Течности за сопирање
Дополнителни производи
Индустриски Масла и Мазива
   
Ве молиме да се концентрирате на возење. Во тоа имате Вие и Вашите соработници искуство. Препуштете го на Арал снабдувањето на Вашите возила со масла. Во тоа Арал има искуство.
Кај Арал ќе најдете една од најшироките производни палети на пазарот на моторни масла, менувачки- и хидраулични масла како и масти за комерцијални возила – со еден извонреден однос на цена-квалитет.
Арал Турборал-производна линија ги исполнува високите барања на производители на возила како и понуда на минерални масла со стандарден квалитет за најразлична апликација.
И доколку сепак, и покрај предвидените сервиси и логистика, при “тура на возење” имате потреба од надополнување на моторното масло, најважните производи ќе ги најдете на многуте Арал-ови бензински пумпи ширум Европа.

Како што веќе кажавме, искуство во подмачкување го имаме ние. Вие од тоа профитирате.
 
Категорија: Моторни масла за комерцијални возила
 
 
Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

Производ: Aral SuperTurboral SAE 5W-30

Опис:

USHPD-лесно-тековно моторно масло на апсолутна врвна класа со Арал-синтетичка-технологија за дизел мотори на комерцијални возила од најновата генерација.

 • заштеда на гориво од просечно 4% према масло со вискозитет 15W-40 (докажано во многу тестови)
 • долго-временски интервали на промена на масло до 150.000 км (да се внимава на прописи од производителот!)
 • оптимални карактеристики при ладно стартување
 • извонредни резултати при редуцирање на талог во турбо-полначот и воздушниот разладувач
 • висока заштита од абење за долг работен век на моторот
 • оптимални извршни резерви дури и кај дизел-горива со висока содржина на сулфур (на пр. во земји со лош квалитет на гориво)
 • Не смее да се употребува во ото-мотори! Спецификации/Одобренија: ACEA E4, E5, E7 • MB-Freigabe 228.5 • MAN M 3277 • Volvo VDS-2 • Scania LDF • Renault RXD / RVI • DAF HP-1/HP-2 • MTU (Oltyp 3) • ZF TE-ML 07C • Voith-Retarder Olklasse B

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral GigaTurboral SAE 10W-40

  Опис:

  Aral GigaTurboral е високо-квалитетно дизел-моторно-масло за примена во EURO-4/5-агрегати, чии погони не бараат Low SAPS -масло (ACEA E7). Ова моторно масло со сигурност го поддржува како придружувањето на ново дефинираните издувни вредности така и заштитата на системите за третирање на издувни гасови.

 • преку Арал-овата синтетичка технологија го зголемува работниот век на моторот и неговата оптеретеност
 • висока оксидациска стабилност
 • извонредно дејство на детергент- и дисперзант адитиви за висока чистота на моторот
 • висока способност за отстранување на саѓа
 • минимизира трошоци за одржување преку продолжени интервали на промена на масло
 • можен долг интервал на промена на масло до 150.000 км (да се внимава на прописи од производителот!)
 • Не смее да се употребува во ото-мотори! Спецификации/Одобренија: ACEA E5, E7 • API CF • MB-Freigabe 228.5 • MAN M 3277 • Cummins CES 20072 Volvo VDS 2 • Renault RXD / RVI • Voith-Retarder Olklasse B

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral MegaTurboral SAE 10W-40

  Опис:

  USHPD-лесно-тековно моторно масло на апсолутна врвна класа со Арал-синтетичка-технологија за актуелни дизел мотори на комерцијални возила со можност за долги интервали на промена на масло. Ги исполнува високите барања на производителите на комерцијални возила како и строгите европски тест-барања.

   

 • минимално абење преку лесно-пренослив маслен филм дури и при екстремни термички оптоварувања и механички оптеретувања
 • многу добро однесување при ладно стартување преку намалена ниска температурна вискозност
 • големи извршни резерви дури и кај дизел-горива со висока содржина на сулфур
 • овозможува долги интервали на промена на масло до 120.000 км (да се внимава на прописи од производителот!)
 • Не смее да се употребува во ото-мотори! Спецификации/Одобренија: ACEA E3, E4, E5, E7 • API CF • MB-Freigabe 228.5 • MAN M 3277 • Volvo VDS-2 • Renault RXD, RVI, RLD-2 • Voith-Retarder Olklasse B

   

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral MegaTurboral LA SAE 10W-40

  Опис:

  Новото масло Aral MegaTurboral LA овозможува не само значаен допринос кон исполнување на строгите регулативи за Euro 4 и Euro 5. Туку исто така ова високо-квалитетно моторно масло за дизел-мотори спречува значајна количина на таложење на клипот, клипниот прстен, брегаста осовина, кипер-полуга и сите други силно оптоварени делови во моторот. Минималниот удел на сулфат, фосфор и сулфур (Low SAPS-масло) го прави ова масло за идеален партнер на новите Euro-4-/-5-мотори на MAN и Mercedes-Benz.

 • поради придржување кон законските пропишани Euro-4/5-вредности , го оптимизира коефициентот на делување на издувното третирање
 • овозможува најдолги можни интервали на промена на масло
 • го минимизира абењето и го продолжува работниот век на агрегатот
 • спречува, преку адитивот детергент, подоцнежно таложење и се грижи за најдобра чистота на моторот
 • ја редуцира опасноста од здебелување на маслото преку адитивот дисперзант и високата способност за отстранување на саѓа
 • Не смее да се употребува во ото-мотори! Спецификации/Одобренија: ACEA E6 • MB-Freigabe 228.51/ 235.27 • MAN M 3477 • Volvo VDS-3 • Renault RXD, RVI, RLD-2 • Voith-Retarder Olklasse A

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral MegaTurboral S SAE 10W-40 (во план)

  Опис:

  Современо високо-квалитетно моторно масло за дизел мотори, кое може да се примени за долги интервали на промена на масло, земајќи ги во предвид прописите на производителите.

   

 • за камиони и автобуси од европски производители (посебно Scania), чии агрегати не бараат Low SAPS-масло
 • погодно за сите други стари комерцијални возила, автобуси и Offroad-Equipment, доколку се бараат соодветните спецификации Спецификации/Одобренија: ACEA E7 • API CH-4 • Volvo VDS-3 • Scania LDF-2

   

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral ExtraTurboral SAE 10W-40

  Опис:

  Лесно-тековно моторно масло со Арал-синтетичка-технологија за мешан возен парк со дизел- и отомотори. Со едно одлично адитивирање допринесува за значајна заштеда на гориво.

 • ги редуцира трошоците на логистика преку поедноставно лагерирање
 • добро однесување при ладен старт и брзо снабдување на моторот со масло
 • ефективно спречува од ладна и црна тиња
 • исполнување на високите барања за дизел-мотори и посебно на барањата на патничките мотори со апсолутна доверливост
 • можен интервал на промена на масло до 60.000 км кај теретни возила (да се внимава на прописи од производителот!)

  Спецификации/Одобренија: ACEA A3/B3, A3/B4, E3, E5 • API CI-4/SL • MB-Freigabe 228.3/ 229.1/ 235.28 • MAN M 3275 • Volvo VDS-2 • Cummins CES 20078, CES 20077, CES 20076 • Renault RLD, RVI • DAF HP-1/HP-2 • MTU (Oltyp 2) • Caterpillar ECF-2 • Voith Retarder Olklasse B • VW Norm 500 00 / 505 00

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral PlusTurboral SAE 15W-40

  Опис:

  SHPD минерално моторно масло со извонреден работен капацитет и со специјален усогласен пакет на адитиви за примена кај комерцијални возила.

 • можни флексибилни интервали на промена на масло до 90 000 км. (да се внимава на прописи од производителот!)
 • ги исполнува барањата на Euro III/IV-дизел-мотори

  Спецификации/Одобренија: ACEA E3, E5, E7 • API Cl-4/SJ • MB-Freigabe 228.3 • MAN M 3275 • Volvo VDS-2 • Renault RVI, RLD • Caterpillar ECF-2

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral MultiTurboral SAE 15W-40, 20W-50

  Опис:

  Универзално моторно масло на минерална основа со многу добар работен капацитет за мешан возен парк со дизел- и отомотори.

 • извонредна чистота на моторот дури и при најтешки работни услови
 • спречува создавање на ладна и црна тиња
 • големи резерви при долги интервали на промена на масло кај теретни возила (до 20.000 км) и тешки работни услови, како на пр. Stop-and-go –работење

  Спецификации/Одобренија на SAE 15W-40: ACEA E2, B2, A2 • API CG-4, SH • MB-Freigabe 228.1/ 229.1 • MAN 271 • Volvo VDS • Mack EO-L • IVECO 18-1804 T1 • DAF • Renault E2 • Mack EO-K/2 Scania (2000) • ZF TE-ML 03A 04C, 07C, 07D • Allison C-4 • Voith 76.2246.11 (Retarder) VW Norm 505 00 / 501 01

  Спецификации/Одобренија на SAE 20W-50: ACEA E2 • API CF-4, SG

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral Kowal CNG SAE 15W-40

  Опис:

  Високо-квалитетно моторно масло специјално за комерцијални возила со мотор на гас, кои работат со течен гас (LNG) односно земјен гас (CNG).

 • нуди впечатлива заштита од таложење
 • добра способност за чистота и отстранување на нечистотија
 • сигурен маслен филм, исто и при високи температури

  Спецификации/Одобренија: MB-Freigabe 226.9 • MAN M 3271-1 • Volvo CNG • Renault RGD • DAF HP Gas

   

 •  
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral BasicTurboral SAE 10W, 20W-20, 30, 40, 50

  Опис:

  Моноградни моторни масла на минерална основа со ефективни адитиви, кои исто се користат и како хидраулични масла. Се употребуваат во квачила, ретардери и менувачи (да се внимава на податоци на производител!)

  Спецификации/Одобренија: API CF/SF • MB-Freigabe 228.0

   
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral SuperTraktoral SAE 10W-30

  Опис:

  Универзално масло за трактор на минерална основа од тип STOU. Благодарение на универзалните карактеристики, го снабдува моторот сигурно и исплатливо (обичен- и турбо-дизел), менувачот (посебно со навлажнети кочници) и хидрауликата со најдобро вискозно однесување и висока заштита од абење.

  Спецификации/Одобренија: API CF-4, CE, SF, GL4 • ZF TE-ML 06B, 07B • Massey Ferguson M1144, M1139 • JDM J27 Kann verwendet werden, wenn folgende Spezifikationen gefordert sind: John Deere J20C • Ford M2C-134D, M2C-159B • Massey Ferguson M1135

   
   
  Категорија: Моторни масла за комерцијални возила

  Производ: Aral SuperTraktoral SAE 10W-40

  Опис:

  Универзално масло за трактор на минерална основа од тип STOU. Благодарение на универзалните карактеристики, го снабдува моторот сигурно и исплатливо (обичен- и турбо-дизел), менувачот (посебно со навлажнети кочници) и хидрауликата со најдобро вискозно однесување и висока заштита од абење.

  Спецификации/Одобренија: ACEA E2 • API CF-4, CE, SF, GL4 • ZF TE-ML 06C, 06D, 07B • Massey Ferguson M1144, M1139 • JDM J27 Kann verwendet werden, wenn folgende Spezifikationen gefordert sind: John Deere J20C • Ford M2C-134D, M2C-159B • Massey Ferguson M1135

   
   
   
  Фирмата - производител го задржува правото на промена на техничките податоци и одобренија заради понатамошен развој на производот и производството.
   
   
   
  информации каталози производи сертификати фото галерија
   
  Санимпекс - Изработка 2010. Сите права се задржани